Toppstöt Island Peak!

Här är då Timmys toppförsök. 
 
Timmy lämnade sina vänner Pernilla och Martin som önskade lycka till när han lämnade Chukung på ca 4800 möh. Sedan började en tvåtimmarsvandring till Island Peak BC ca 5100 möh. Dit kom han cirka 13,30 tiden och började sina förberedelser inför toppförsöket som skulle starta natten därpå. Bara att försöka äta och dricka mycket.
 
På väg mot Island Peak BC
Island Peak PC
 
I pannlampornas sken startade sedan toppstöten. Ingen vind och ganska behaglig temperatur. Första delen bestod av brant stigning och en del scrambling. 
Å så en del stegar
å vackra vyer förstås:) Ama Dablam!
Sedan var det dags för alpin utrustning i form av stegjärn och isyxa vilket var första gången för Timmy. Det är inte lätt att gå ekonomiskt i stegjärn när man använder dom för första gången. Vädret var riktigt bra men varmt. 
 
Toppen i sikte men först måste väggen besegras.
Timmys kommentar vid en anblick av väggen: Intressant!
På väggen! Solen steker och ingen chans att lätta på klädseln. Varmt å svettigt! Här använder man Jumar och fasta rep så man är säkrad. 
Yes! Summit! Timmy med sin guide. 
Å hornet var med!
Lhotse, världens fjärde högsta berg, 8516 möh
 
Sedan började nedstigningen med repellering som Timmy upplevde lite läskig. Vägen ner var riktigt jobbig men styrkt av att ha nått toppen gick det bra. Efter många och långa timmar var han åter i BC och då blev det bara 45 minuters vila samt käk innan det var dags att ge sig iväg. Timmy kom sedan fram till Dingboche där Pernilla och Martin tog emot med kramar och ett stort grattis. Efter en fantastisk dag somnade så Timmy gott och sov som en stock. 
 
Från mitt tangentbord vill jag uttrycka så otroligt bra gjort Timmy! Jag vet vad tuffa toppturer kräver och det är inget man snyter ur näsan rätt upp och ner. Det krävs en fysisk styrka i kombination av ett pannben och beslutsamhet utöver det vanliga. 
 
Nu väntar några dagar i Katmandu för Pernilla, Martin samt Timmy. Ha en skön avslutning på er fantastiska upplevelse som ni kommer bära med er resten av era liv. När som helst kan man ju plocka fram fina minnen och smaka på dom igen. 
 
Otroligt bra gjort gänget!
 
Då tackar jag för mig i detta avseende och jag har sett att jag fått många nya besökare i bloggen  vilket jag tycker är kul. Titta in lite då och då, snart kommer ett nytt äventyr.
 
Pergite!

Tillbaka i Lukla!

Fick precis ett sms från Martin där han skriver att dom äntligen är tillbaka i Lukla. Har varit segt att ta sig ner. Tror ändå att dom uppskattar den syrerika luften på ca 2800 möh. Allt är kanonbra med dom och jag kommer prata med honom när det finns wifi. 
 
Gott att höra och bra jobbat!
 
Pergite

Lukla nästa?

Färden nedåt fortsätter. Efter ett stopp i Namche Bazar ser jag ett dom fortsätter mot Lukla. Lite svårt att bedömma om målet för dagen är Lukla eller om dom behöver ytterligare en natt innan dom flyger mot Katmandu. 
 
Pergite!

Nedåt!

Nu har dom anlänt till Pangboche för någon timma sedan. En tretimmars vandring nedåt och dom är nu på ca 4000 möh. Vet inte om planen är att fortsätta nedåt idag. Hur som helst är det skönt för dom att andas syrerikare luft. Matlusten blir också bättre när man kommer ner. Livet blir helt enkelt lite skönare:)
 
 
Pergite!
 

Dingboche!

I detta nu sover våra hjältar säkert gott. Timmy kom till slut ned till Pernilla å Martin. Där väntade grattiskramar å en kall pilsner, tror den smakade extra gott efter den prestationen.
 
Det är verkligen en prestation att klätta Island Peak utan tidigare erfarenhet.Långa vandringar i många dagar med extremt tuff toppstöt vilket då betyder att Timmy är ruskigt stark.
 
Återkommer så snart jag kan få till en intervju.
 
Bra Jobbat Pernilla å Martin
 
Superbrajobbat till Timmy.
 
 
Pergite!

På väg igen,

Enligt GPS-trackern kom Timmy till BC för ungefär 4 timmar sedan och efter ett par timmars vila ser han ut att röra på sig nedåt, lämnade BC för cirka en timma sedan. Hoppas att han haft en fin topptur och att han känner sig fortsatt stark. Inte lätt med tanke på det han just presterat. 
 
Bra jobbat Timmy, 
 
Återkommer med ytterligare info så fort jag får det tillgängligt. Det e fint med Pernilla å Martin. Dom inväntar Timmy. 
 
Pergite!

Morgonuppdate!

Jag tolkar GPS-spåren att han nådde toppen för ett par timmar sedan och är på väg ned i detta nu. Hittade en höjdangivelse på 6173 möh och det finns en viss felmarginal. GPS-trackern indikerar låg batterinivå så vi får hoppas att den fungerar hela vägen till BC. 
 
Bra jobbat Timmy och go down safe!
 
Pergite!

Uppdate!

Pernilla och Martin kom inte iväg från Chukung. Var för slitna efter långa dagars vandring. Dom mår bra och har vandrat ned till Dingboche på 4300 möh. Imorgon tänker dom göra en vandring upp till någon 5000 meters topp i närheten. 
 
Timmy fortsatte i morse till Island Peak BC vilket vi kan se på GPS spåren. Han ligger säkert i detta nu och vilar inför ett toppförsök som är en uppgift som heter duga. Ca 1000 höjdmeter skall avverkas uppåt och det är många timmars slit. Toppturen startar på stenunderlag och stegjärnspunkten ligger på ca 5750 möh. Innan man står på toppen behöver man ta sig an en 150 höjdmeter brant stigning, där det är riktigt brant och man klättrar uppåt med fasta rep. Martin rapporterar att Timmy så riktigt stark ut när dom skildes åt. 
 
Ca 21-tiden ikväll borde vi kunna se att GPS-trackern hoppar igång. 
 
https://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0Ed25gk7i67thMhtZFMhHCU6Tbj3rk1zf
 
Bra jobbat till gänget och lycka till Timmy mot toppen av Island Peak!
 
Go Hard and Stay Sharp!
 
Pergite!

Chukung!

Idag har dom vandrat upp till Chukung 4800 möh. Timmy har hyrt klätterutrustning och resten av denna dag är det vila. I morgon bär det uppåt till Island Peak BC. Dom mår fint men berättar att det är riktigt kallt. 
 
Toppförsök startar ca 01,00 torsdag. Med tidsförskjutningen torde det betyda ca 21-tiden i morgon svensk tid. Väderleksprognosen ser bra ut med klart väder på natten å därefter växlande molnighet. Vindar på toppen ca 6 m/s vilket är bra. 
 
Förmodligen blir det inga mer rapporter innan dom kommer tillbaka till Chukung så vi får hänga med via GPS-trackern:
 
https://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0Ed25gk7i67thMhtZFMhHCU6Tbj3rk1zf
 
Island Peak 6189 möh (bild tagen idag)
 
Det blir till att bänka sig vid datorn i morgon kväll:)
 
Go Hard and Stay Sharp!
 
Pergite!
 

Åter till Dingboche.

Tyvärr ingen rapport från gänget idag men gps-spåren visar att dom åter är nere i Dingboche ca 4300 möh. Ca 1000 höjdmeter nedåt gör susen för återhämtningen med lite mer syre att andas in. 
 
Vad jag förstår så torde Chukhung vara nästa mål och då bär det uppåt igen ca 400 höjdmeter. Min gissning är dock att det blir en vilodag inom kort. Följer vädret och toppförsök Island Peak ser gynnsamt ut Ons-Tors, växlande molnighet med temperatur på ca -10 grader, 3-4 m/s i vindstyrka. 
 
En bild från Everest BC
 
Återkommer så fort jag får info från gänget. 
 
Bra jobbat Pernilla, Timmy å Martin!
 
Pergite!

Kala Patthar & Everest BC

Nu har jag snackat med gänget. Alla mår fint. I natt startade dom mot toppen Kala Patthar, ca 5600 möh. Martin valde att stanna kvar i Gorashep, han kände sig sliten och valde att spara på krafterna, klokt! Det var riktigt kallt på vägen upp, -11 grader. Vid ca 6-tiden i morse var så Pernilla å Timmy på toppen:) Därefter vände dom ner och sammanstrålade med Martin å sedan var det dags för en tur till Everest BC.
 
Riktigt bra jobbat och i morgon vänder dom ner till Dingboche. Därefter börjar trekken upp till Island Peak. 
 
Go Hard and Stay Sharp!
 
Pergite!

Gorakshep!

Har precis pratat med Martin. Allt e toppen med dom och för närvarande är dom på 5200 möh. Självklart är det ansträngande men dom mår fint! Gott att höra och riktigt bra kämpat!
 
I natt går dom mot trekkingtoppen Kala Patthar ca 5600 möh. Där kommer dom få en fantasisk vy mot Mount Everest. I och med att dom går på natten kommer dom att se klättrarna på Everest i skenet av pannlampor. Sedan får dom en magisk soluppgång på Kala Patthar. Sedan skall dom knalla ner till Everest Basecamp. Därefter fortsätter dom tillbaka till Dingboche. Planen är sedan att fortsätta mot Island Peak Basecamp. Preliminär toppdag där är torsdag i nästa vecka. 
 
GPS-trackern: https://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0Ed25gk7i67thMhtZFMhHCU6Tbj3rk1zf
 
Bilder från Timmy, första bilden från forskningsstationen. 
 
Go Hard and Stay Sharp!
 
Pergite!

Lobuche!

I går hade dom en skön sovmorgon och efter frukosten var det dags för en liten acklimatiseringstur på ca 500 höjdmeter uppåt. Fin utsikt men blåsigt. Dom passerade minnesmonumentet över en del klättrare som omkommit på Mount Everest, Scott Fisher samt Rob Hall var några av dom som omkom 11 maj 1996 (skildras i filmen Everest). Idag fortsatte dom uppåt och har nått fram till Lobuche, 5050 möh. Höjden känns självklart av då det är riktigt högt.  I natt kommer dom att slagga i en gammal forskningsstation som även hyr ut rum. Allihopa mår bra och i morgon blir det en kortare vandring till Gorak Shep. 
 
Minnesmonument. 
 
Riktigt bra jobbat av Pernilla, Timmy å Martin!
 
Pergite!

Lite bilder:)

Nyss hemkommen från Ledarskapsdagar i Halmstad. Riktigt bra, en av föreläsarna var Renata Chlumska. Hon var toppen och inspirerade verkligen:)
 
Tyvärr ingen rapport idag men väl lite bilder som jag fick igår. Dom har inte haft igång trackern idag så imorgon rör dom nog på sig igen efter välbehövlig acklimatisering å vila. 
 
Lhotse & Nuptse
 
Pergite!

Rapport från 4410 möh.

Då jag är på tjänsteresa saxar jag in dagens rapport från gänget. Bilder kommer imorgon.
Nu är vi framme i Dingboche 4410m. Alla mår fint och ser fram emot en vilodag i morgon. Dock ska vi ta en liten acklimatiseringstur ca 500 höjdmeter i morgon. 
Trekken idag tog 6 timmar och det börjar bli betydligt kallare nu. När vi gick förbi pangboche idag så missade vi att gå in i klostret där det ska finnas en "äkta" skalp från en yeti 😂. Måste försöka gå förbi där på tillbakavägen. 
 I morgon väntar tvättning av lite kläder samt vila förutom den korta turen.

Pergite!

Tangbotche!

Nu har dom efter en ganska tuff vandringsdag anlänt till Tangboche ca 3800 möh. Dom mår bra.  I morgon kommer dom ta sig upp ytterligare ca 400 höjdmeter och dagen därpå får dom en välbehövlig vilodag å bara acklimatisera sig. Idag har dom fått en första glimt av Ama Dablam, Mount Everest samt Lhotse.
Ama Dablam 6812 möh
Timmy,  Pernilla å Martin med Mount Everest 8848 möh Lohtse 8516 möh i bakgrunden.
 
Bra kämpat tycker jag framför datorn:)
 
Pergite!
 
 
 
 
 
 
 
 

Acklimatisering.

Tyvärr ingen rapport så här långt idag å nu e det ju natt i Himalaya. GPS-spåren visar att dom var uppe på ca 3850 möh idag. RIktigt bra för just acklimatiseringen. Det tar tid att anpassa sig till hög höjd och genom dagens tur ökar produktionen av de syrebärande röda blodkropparna. I morgon torde dom kunna lyfta till högre sovhöjd som förmodligen är Dingboche på ca 4300 möh. Vi får hoppas på en rapport imorgon å förhoppningsvis lite fler bilder. Det finns ju lite justa berg att plåta:)
 
GPS-trackern: https://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0Ed25gk7i67thMhtZFMhHCU6Tbj3rk1zf 
 
Pergite!
 

Rapport!

Nu så har jag fått en första kort rapport från Pernilla/Martin/Timmy. Som tidigare sagts så var inrikesflygplatsen i Katmandu stängd. Därför fick dom åka bil i 5 timmar till Manthali. Därefter flyg till en av världens farligaste flygplatser (kolla Youtube) i Lukla. När dom landat såg dom det flygplan som kraschade för tre veckor sedan. Därefter startade dom vandringen mot Phakding, å var framme efter ca 5 timmar. Det var en lätt vandring nedåt. Idag har det varit en tuffare dag med riktigt varmt väder och ett lyft på ca 800 höjdmeter till Namche Bazar. Dagens tur tog 8 timmar och nu är dom på ca 3400 möh. 
 
Har precis i detta nu pratat med Martin å allt e bra med Pernilla å Timmy. För närvarande sitter dom på en Irländsk! pub:) Kan tänka mig att det slinker ner en kall pilsner efter dagens slit. I morgon skall dom gå upp en bit för att acklimatisera sig för högre höjder. 
Rykande färska bilder!
 
 
Gott att höra att det är bra med dom och vi hejar på dom inför fortsättningen!
 
Fortsättning följer:)
 
Pergite!

Keep on climbing!

Tyvärr inga rapporter så här långt. Kan se på GPS spåren att dom är igång och närmar sig Namche Bazar. Ser fram mot att höra av dom. Hoppas att det finns Wifi så jag kan få lite rapporter/bilder. 
 
Med på äventyret är även Timmy. Har träffat honom en gång tidigare och vi var i Jotenheimen och klättrade upp till Nordens tak Galdhöpiggen. 
 
Återkommer!
Pergite!

Dom är igång:)

Sitter å kollar in GPS spåren och trackern är igång. Dom har landat i Lukla och påbörjat sin vandring i detta nu. Lycka till på färden! Go Hard Stay Sharp!
 
Här kommer länken en gång till och nu förhoppningsvis klickbar:)
 
https://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0Ed25gk7i67thMhtZFMhHCU6Tbj3rk1zf
 
Pergite!
 

Touchdown Nepal!

Martin har landat i Katmandu. Har fått ta en rejäl biltur för att ta sig till Manthali där flyget sedan går mot Lukla. Inrikesflygplatsen i Katmandu äv stängd för renovering. 
 
Här är länken till GPS-trackern: 
 
https://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0Ed25gk7i67thMhtZFMhHCU6Tbj3rk1zf
 
Återkommer när dom är i Lukla.
 
Pergite!

Everest BC - Island Peak!

Hallå där, nu händer det grejor som jag skall rapportera i min blogg. Martin och Pernilla sitter i detta nu på flyget till Katmandu. Planen är att gå vandringen från Lukla upp till Everest BC och därefter klättra Island Peak 6189 möh. När dom väl är framme kommer jag att lägga upp planen i bloggen och även en länk så vi kan följa deras position från GPS-trackern.
 
När det gäller mina egna planer så är siktet inställt på en expedition till Himalaya 2020. Jag håller nu på att kolla runt om fler är sugna.
 
Så fort jag får rapporter från Martin så kommer jag uppdatera bloggen.
Häng med!
 
Pergite!

RSS 2.0