Gott nytt år!

Nyss hemkommen efter ett träningspass vill jag önska läsarna i bloggen ett gott slut på 2016 och ett Gott Nytt År!
 
Om jag skall försöka mig på en summering av 2016 har jag haft ett bra år. Har haft en del fina äventyr under året och då tänker jag främst på turen i våras med glaciärträning samt bestigningen av Elbrus. Lärorikt! Där la jag min grund för att kunna verka i alpin miljö.
 
Nigardsbreen Norge
Himalayaveteranen Martin;)
Stefan repellerar
Martin i glaciärsprickan under räddningsövning
Mot HC Elbrus
Summit Elbrus Stefan
Martin och Kenneth
 Tillsammans nådde vi toppen:)
 
Träningen under året har gått riktigt bra och känner att min fysiska status är riktigt bra. Detta skapar en bra grund för att kliva upp dom snäppen som krävs för att klara Denali i maj. 
 
Motivationen är på topp inför 2017 å jag längtar efter varje träningspass. 
 
Jag vill så här på årets sista dag ge min coach Johan ett stort tack för ständigt stöd i min träning och uppmuntrande ord. 
 
Vill även ge Micke på Adventure Lovers ett tack för det gångna året, du leverar alltid! http://www.adventurelovers.se/
 
Inga nyheter från Aconcagua så här långt idag mer än att väderprognosen är oförändrat dyster med extrema vindar. Jag håller tummarna för att Peter får en chans på toppen eller att dom avslutar expeditionen på ett säkert sätt, berget står alltid kvar.
 
Mot nya äventyr 2017!
Toppdelen Denali
 
 
Pergite!

Aconcagua news!

Orkanvindar råder på Aconcagua. Speciellt mellan 6-7 tusen meters höjd. Peter har varit halvägs upp till C2 på 5650 möh men är nu nere i BC igen. Planen är att gå upp till C1 imorgon och vidare till C2 dagen därpå. Dom hoppas att det skall komma ett tillfälligt uppehåll i de extrema vindarna på berget. Kort å gott letar dom efter ett nålsöga som kan ge dom tid att göra en toppstöt.
 
Väderleksprognosen säger storm-orkan men jag håller tummarna för att dom får chansen,
 
Själv har jag precis kommit hem från Kinnekulle där det blev ett 150 minuterspass i slalombacken. Blåste gjorde det också..... Blev lite kall om händerna;)
 
Go Safe Peter. 
 
Pergite!

Tufft läge på Aconcagua!

Min klätterkompis Peter är iväg till Sydamerika för att göra ett försök att nå toppen på Aconcagua, 6962 möh. Det har varit tufft för honom inledningsvis då han drabbats av en förkylning. Ännu värre är att vädret är riktigt tufft med orkanvindar högre upp på berget. Idag har han förmodligen lämnat BC Plaza de Mulas för att gå till C1 Camp Canada på 5050 möh och imorgon skall dom vidare till C2 Nido De Condores 5650 möh. Prognosen från och med i övermorgon ser dyster ut. Orkanvindar fram till tisdag i nästa vecka och då har hans toppdagar passerat. Jag hoppas att bättre väder kommer och att Peter kan sträcka ut sin expedition ett par dagar så han får chansen att göra ett toppförsök. Det går helt enkelt inte att bestiga Aconcagua med den vindstyrkan, man riskerar frostskador och ännu värre, frysa ihjäl. 
 
Igår flög räddningshelikoptern ut fyra personer från BC med olika grad av höjdsjuka varav en med livshotande tillstånd.
 
Aconcagua från Cerro Vallecitos 5550 möh.
 
 
 
Håller tummarna för att vädret blir bättre. Go Safe Peter. 
 
Pergite!

Backpass med stegjärn!

 
Äntligen dags för ett alpint pass i Falköping. Så gott att höra snön/isen knarra under stegjärnen. Falköping Alpin har gjort ett jättejobb som sprutat snö i den branta nedfarten samt barnbacken. Jag höll till längst ut till höger. 
Ryggan vägde sina 30 kg och svetten lackade. Det var premiär i min nya skaljacka från 2117 of Sweden. Kändes riktigt bra. 
 
Efter 2 1/2 timma hade jag  gjort en rejält träningspass och avslutade med några "self arrest" med isyxan. Bra träning i att få stopp om man faller. 
 
Dessutom fick jag en fin solnedång
 
Jag längtar redan tillbaka:)
 
Pergite!
 

Ny vecka - nya möjligheter!

Regn å rusk å stormen e på väg....
 
Dags för en ny träningsvecka. Snart är det bara 4 månader kvar tills avfärd mot Denali. Tycker att jag har lyckats bra med träningen så här långt. Vadskadan blir sakta men säkert bättre. Det är dags att ta träningen till en ny nivå och försöka få till lite fler timmar i träningsprotokollet:) 
 
På onsdag kommer Martin ner till mig å planen är att köra ett backpass i Falköping med stegjärnen. Det är snö i backen då dom har sprutat snö med snökanonerna varje stund det varit minusgrader men det smälter fort när det vädret är som det är. 
 
Mot highcamp Denali
 
 
Pergite!

Träningsvecka 51

God fortsättning.
 
En hygglig träningsvecka utifrån förutsättningarna. Det gäller att hitta nya vägar när man blir begränsad. Jag kan ju inte springa för närvarande. Det har blivit två intervallpass på spinningcykel denna veckan där det första var plågsamt då jag drog på mig mjölksyra upp till öronen;) vilket medförde att jag inte lyckades driva upp pulsen dit jag ville ha den. Vid dagens intervallpass hade jag gjort läxan och genomförde passet på ett bra sätt. Knepet var att starta varje intervall stående med hög belastning och avsluta intervallen sittande med hög frekvens och lättare belastning. Här är dagens pass: 
 
http://www.movescount.com/moves/move135705094
 
Vid onsdagens backpass blev det bara en timme för att inte äventyra vaden. Kändes på det hela taget bra och vid fredagens backpass var jag tillbaka på två timmar i backen. Skönt att det fungerar;)
 
The great one, Denali!
 
1x60 min backe 30 kg
1x120 min backe 30 kg
2x90 min styrketräning/cykel intervaller
2x60 min styrketräning
 
Totalt: 480 min
 
Pergite!
 

God Jul!

Nyss hemkommen från ett backpass i Kinnekullebacken vill jag önska läsarna i bloggen 
 
En riktigt God Jul!
 
 
Jag leder fortfarande kampen om månadens designer på Suuntos hemsida;) ta en titt och lägg gärna en röst på "min" klocka.
 
http://www.suunto.com/sv-SE/Anpassa-din-egen-sportklocka/Suuntos-designgalleri/
 
Klicka på "månadens designer" å sedan heter klockan "Denali Summit".
 
Pergite!

Vaden!

I morse snackade jag med min coach Johan om min vadskada och på hans inrådan ringde jag till Kiropraktor Jonas, även specialist på idrottskador och fick komma dit. Han gjorde ett ultraljud på vaden och efter en stund kom utlåtandet. En bristning djup i vaden med en läktid på 3-4 veckor.
 
Känns surt att inte få springa men nu vet jag vad jag har att förhålla mig till. Intervallerna kan jag ju köra på cykel. Det som känns viktigast så här inledningsvis är att bli smärtfri så jag kan återuppta backträningen. Då behöver jag använda mina storskor för då fixeras foten så det är är princip omöjligt att använda vaderna. 
 
Bara att komma igen;)
 
Mot Denali!
 
Pergite!
 
 

Träningsvecka 50

Shit! Vid dagens träningspass där tanken var att köra intervaller så hände det, vid uppvärmning efter ca 25 min löpning knäpper det till i vaden. Stannar bums och avlastar. Inga intervaller idag:( Knallar så sakteliga hem och kyler ner och därefter ett tryckförband. Skadan sitter djupt i vaden. Detta är samma skada som jag kände av förra veckan. Nu har det gått 6 timmar sedan det hände och det känns bättre men något har hänt där inne. Nu gäller det att vara smart och se till att komma tillrätta med problemet. Alternativen finns ju där, exempelvis cykel. 
 
Annars har träningsveckan varit bra. Två rejäla backpass med 30 kg i ryggan. 
 
Jag leder fortfarande kampen om månadens designer på Suuntos hemsida;) ta en titt och lägg gärna en röst på "min" klocka.
 
http://www.suunto.com/sv-SE/Anpassa-din-egen-sportklocka/Suuntos-designgalleri/
 
Klicka på "månadens designer" å sedan heter klockan "Denali Summit".
 
Denali "Autobahn"
 
 
 
 
2x90 min styrketräning/cykel
1x60 min löpning med intervaller
2x120 min backträning
1x30 min löpning
 
Totalt: 450 min
 
Pergite!
 

2117 of Sweden!

 
 
Jag har fått klart med en samarbetspartner, 2117 of Sweden. Bilden är tagen under fredagens backpass i Kinnekullebacken. Jag testar en softshell jacka som fungerar alldeles utmärkt;) Ta gärna en titt på deras hemsida
 
http://www.2117.se/default.aspx
 
Pergite!
 
 

Träningsvecka 49

En träningsvecka med lite problem. Förra söndagen körde jag ett grymt bra intervallpass och i veckan har det kommit ett bakslag i form av problem med ena vaden. Kort å gott en överansträning vilket gjort att det bara blivit ett intervallpass denna veckan. Känns inte kul att inte kunna köra som jag vill. I torsdags skulle jag kört ett intervallpass men efter nära en timmes uppvärmning gav jag upp och sa till mig själv, inga dumheter nu så en lätt överansträning får större konsekvenser. 
 
Nåväl, dagens intervallpass gick "lugnt" tillväga och det var mycket att känna sig för och känslan var ok men inte mer än så. Nu blir det linimentbehandling och streching var dag. 
 
I förra veckan damp det ner ett mejl från Icelandair som berättade att vårt flyg från Island till Anchorage var inställt. Så det kan bli. Vår researrangör Ticket löste det hela och nu flyger vi via Seattle innan vi väl kommer fram till Anchorage ca 5 timmar senare än ursprungsplanen. 
 
Jag leder kampen om månadens designer på Suuntos hemsida;) ta en titt och lägg gärna en röst på "min" klocka.
 
http://www.suunto.com/sv-SE/Anpassa-din-egen-sportklocka/Suuntos-designgalleri/
 
Klicka på "månadens designer" å sedan heter klockan "Denali Summit".
 
Denali West Buttress route
 
2x90 min styrketräning cykel/gåband med packning
1x60 min styrketräning
1x120 min backträning 30 kg i ryggan
1x60 min löpning
1x60 min löpning med intervaller
 
Totalt: 480 min
 
Pergite!
 

Träningsvecka 48

Igår var jag upp i Hallsberg hos Martin och körde ett pass i Kvarntorpstrappan, efter 90 minuter och 1000 höjdmeter var vi nöjda och styrde, som vanligt:), kosan mot en Kinarestaurang. Det har varit en lagom träningsvecka med två vilodagar, den ena var vald men inte den andra. I fredags när jag skulle köra ett backpass i Kinnekullebacken hade jag glömt pannlampan hemma:( Så surt! Jag får bättra på min check av utrustning. Det var bara att åka hem då det var becksvart. 
 
Det är ungefärligen 5 månader kvar till Denali expeditionen och jag är där jag borde vara styrkemässigt. Nu är det bara att hänga i och fortsätta i samma stil. 
 
Jag har köpt en ny klocka då min Suunto Ambit 2 gjort sitt. Det blir en Suunto Ambit 3 denna gången och dessutom har jag designat den själv:) Ta en titt och gilla om du vill så kanske jag blir månadens designer:) 
http://www.suunto.com/sv-SE/Anpassa-din-egen-sportklocka/Suuntos-designgalleri/
 
Klicka på "månadens designer" å sedan heter klockan "Denali Summit".
 
Visdomsord:)
 
1x120 min backpass med 30 kg i ryggan
1x60 min styrketräning
1x90 min styrketräning/intervaller löpning
1x60 min löpning intervaller
1x90 min Kvarntorpstrappan
 
Totalt 420 min
 
Pergite!

RSS 2.0