Denali - The Great One

Igår tog jag beslutet, i samråd med min coach Johan, att börja trappa ned på träningen. Målbilden är halverad träning denna och nästa vecka för att sedan vila mig iform till expeditionen startar 11/5. 
 
Denali ligger i Alaska och tillhör bergskedjan Alaska Range. Berget mäter 6194 möh. Denali är Nordamerikas "Seven Summit".  Just bergets läge så långt norrut gör att lufttrycket är lägre än ett berg närmare ekvatorn. Lufttrycket och syremängden på Denalis topp motsvarar ett berg på över 7000 möh. 
 
Berget bestegs första gången 1913. Max 1500 klättrare per år tillåts göra ett försök att bestiga Denali. Ca 50% av de som försöker når toppen. Berget kallas också för världens kallaste berg vilket gör det ytterst svårt med vinterbestigningar. Det är inte ovanligt med temperaturer på -40 grader på sommaren vilket ställer extremt höga krav på utrustningen. I skrivande stund är det ca -35 på toppen och lägger man på vindeffekten blir det hela -55 grader. Våren är på väg in och det är bara att hoppas på det blir varmare. Många säger att berget är lika tufft som Mount Everest, kylan samt att det inte finns någon support på berget. När vi lämnar BC kommer vi ha ca 30 kg i ryggan och en pulka med ca 25 kg som vi skall dra upp till ca 3500 möh. Därefter blir det brantare och vi droppar pulkorna och ersätter snöskorna med stegjärn. 
 
Jag längtar dit, längtar efter att pröva min förmåga, längtar efter vyerna och att slita ont. Det är det mina förberedelser gått ut på. Nu är det dags att se om jag gjort jobbet:) Å så e jag naturligtvis sugen på att nå toppen:)
 
Min klätterkompis Peter är i Nepal och gör ett försök att nå toppen på alla bergs moder, Mount Everest. Hans schema pekar mot toppdagar i slutet av maj. Tänk om vi gör våra försök samtidigt:) Följ Peters blogg: 
 
http://www.happyhiker.se/
 
Pergite!
 
 
 

Träningsvecka 16

Två veckor kvar till avfärd mot Denali! Inom kort kommer jag gå igenom allt som rör expeditionen här i bloggen. Kämpar på med träningen in i det sista. Har några riktigt tunga pass kvar men snart skall jag börja dra ner lite på träningen. Idag har jag varit i Falköping å det fanns lite snö kvar. 
Naturligtvis kunde jag inte låta bli att gå lite på snön men nästa gång jag trampar snö blir på Denali:)
Det blev hela 12 gånger upp å ner för backen och jag noterade att det var några som satt och väntade ut sin katt som tagit sin tillflykt till ett träd. Den stackars katten hade blivit uppjagad av två hundar och suttit där sedan i fredags. Om inte katten var nere på eftermiddagen idag skulle brandkåren komma och hjälpa katten ner. 
 
2x90 min styrketräning/cykel
2x60 min löpning/intervaller
1x150 min backträning 33 kg i ryggan
1x210 min backträning 33 kg i ryggan
 
Totalt: 660 min
 
Pergite!
 
 

Träningsvecka 15

Nu är det snart dags att starta nedräkningen. Den 7/5 bär det av mot The Great One, Denali. Innan dess skall jag slutföra mina förberedelser på bästa sätt och hålla mig frisk. Veckans träning har varit riktigt bra. I onsdags blev det hela 7 vändor upp å ner i Kinnekullebacken och igår var jag i Falköping å trampade upp å ner i tre timmar. RIktigt bra pass. 
 
Packlistan är genomgången och jag saknar några småsaker men i stort så är den komplett. Kommer i bloggen lite längre fram. Kommer även lägga ut vår tidsplan och självklart ha med oss GPS-tracker så ni kan följa vår väg upp på berget:)
 
Denali West Buttress route
Denali headwall
 
3x60 min styrketräning/löpning intervaller
1x60 min löpning intervaller
1x210 min backträning 33 kg i ryggan
1x180 min backträning 33 kg i ryggan/balansövningar med hög puls
 
Totalt: 630 min

Långfredag!

 
Idag har jag varit ute en sväng och tränat vertikal klättring. Detta är viktigt att kunna för att av egen kraft ta sig upp ur en glaciärspricka. Jag satte en slinga med prusikknut på repet och fäste den i klätterselen och sedan ytterligare en slinga i som jag sedan satte foten i å sedan är det bara att klättra uppåt och allt eftersom flytta prusikknutarna uppåt. 
 
 Pergite!

Träningsvecka 14

Vid denna tiden om fyra veckor sitter vi på flyget till Anchorage. Det närmar sig med stormsteg. Formen är god och jag är redo. Nu gäller det att hålla igång tärningen med fokus på i första hand backpass samt intervallträning. 
 Veckan startade med 6 vändor upp/ned för Kinnekullebacken å 1400 höjdmeter, ett riktigt bra pass. I tisdags sprang jag två varv på en slinga på Kinnekulle som inkluderade löpning upp och ned för slalombacken. Det passet var riktigt tufft och innehöll 700 höjdmeter. Igår var jag upp och tränade ett pass med Martin och svetten lackade medan vi klarade av 1200 höjdmeter. 
 
Prio ett nu är att hänga i med träningen å framför allt, hålla sig frisk. All utrustning ligger huller om buller i ett rum och i påskhelgen skall jag strukturera upp det hela så det blir lite ordning å reda. Saknar några saker och jag väntar leverans av fuktspärrstrumpor i mitten på nästa vecka. 
 
1x150 min backträning 33 kg i säcken
1x60 min löpning i kuperad terräng
1x60 min styrketräning
1x90 min styrketräning/intervaller
1x180 min backträning 30 kg i säcken
1x60 min löpning/intervaller
 
Totalt: 600 min
 
Pergite!

Träningsvecka 13

En vecka med riktigt bra träningsmängd men få pass. Passade på att ta några vilodagar innan avfärden till Jostedalen. Från ett vårigt Skara till Jostedalen och ca 1.5 meter snö:)
Vi anlände till Bretun vid 20 tiden på torsdag. 
Det första momentet vi tränade på var att klättra uppför ett vertikalt rep med slingor å Stefan visade framfötterna.
När vi hade provat på detta satte vi oss i bilen och åkte ett kort stycke och tog på oss alla prylar inklusive snöskor. Efter en svettig anmarsch kom vi till ett brant ställe där vi provade att sätta säkring i form av snöankare. 
Efter vi var nöjda och tyckte det satt bergfast testade vi det hela med att i full sula springa ner för backen och belasta ankaret maximalt, ibland satt det kvar och ibland inte:) 
Därefter simulerade vi sprickräddning och satte ett Z-pully system och efter viss tankemöda lyckades vi få upp den nödställda.
Därefter kopplade vi in oss i replag och tränade mer med snöankare på utsatta ställen en vi tog en sista tur upp på en liten topp där vi intog lite energi och därefter gick vi ner igen. 
På lördagen hoppades vi på bättre väder men tji fick vi, det regnade nästa hela dagen och vi hade en lång och mödosam anmarsch till glaciären Tufftebrenn. RIktigt besvärliga förhållande där snö brast ideligen trots att vi hade snöskor på oss. 
Till sist var vi framme vid glaciären och studerade en lavin och fick prova på att gräva vilket var stenhårt, där vill man inte hamna.
Team Denali: Kenneth, Magnus, Stefan samt Martin. Ett riktigt gött gäng. 
Nedstigningen blev utmanande med många fall. Efter ytterligare en natt tackade vi vår duktiga instruktör Adam och chefen Steinar för att vi fick komma dit. Sedan var det 10 timmars hemfärd. 
 
1x120 min styrketräning/cykel
1x450 min Alpin träning
1x390 min Alpin träning
 
Totalt: 960 min
 
Pergite!

RSS 2.0