Everest 2019.

Säsongen är över på världens högsta berg Mount Everest. Några få team kan finnas kvar men när vi kommer in i Juni drar monsunen in. 
 
Årets facit är dystert. 11 klättrare miste sina liv. Hur kan det bli så där? Finns inget enkelt svar på den frågan utan i mina ögon är ett antal faktorer som inverkar. Har försökt att följa nyhetsflödet i press och bloggar denna säsongen. 
 
Vad krävs det för erfarehet för att göra ett försök på Mount Everest? Beror på vem du anlitar. Anlitar du ett seriös klätterfirma så kräver dom ett gediget klätter cv. Vänder du dig till någon mindre nogräknad så är det stålarna som sätts högst, din egna erfarenhet spelar inte så stor roll. 
 
Vädret spelar stor roll, ingen har väl missat trafikstockningarna på den smala leden upp mot toppen. Detta gör att väderfönstren är få och alla ligger å väntar på chansen och när den väl kommer skall i princip alla upp på en gång. Nedanstående bild är tagen från sydtoppen mot Hillary Step. Här står man alltså i en kö på ca 8750 möh. Syrgasen går åt å man blir kall av att bara vänta. Jag blir förfärad när jag ser denna bild. 
 
Vilket ansvar har myndigheten i Nepal som utfärdar tillstånden för 11000 USD st? I år utfärdades rekordmånga tillstånd å min bild är att det här är stålarna som talar för Nepal behöver denna inkomst till sitt fattiga land. Man får inte inte heller glömma att varje klättertillstånd skapar arbetstillfällen.
 
Vad är då lösningen? Jag tycker att NPS (National Park Service) på Denali har en bra metod. Dom har gett 7 klätterfirmor tillstånd att guida på Denali, dessa i sin tur gör antagningar för att se att man har ett klätter cv som håller måttet. För dom som klättrar Denali oberoende granskas man av NPS innan tillstånd utfärdas. 
 
Tror att lösningen ligger i att ställa högre krav på dom som guidar på Everest. Om man inte sköter sig plockas man bort. Det skulle skapa en sanering av klättrare som kommer till Mount Everest utan erfarehet. Kanske skall ett klätter cv innehålla minst 3 expeditioner på minst 6000 möh. I dag tror jag att många seriösa klättrare avstår Mount Everest just för att man riskerar att hamna i trubbel på grund av andra. 
 
Säkerheten på bergen är det viktigaste av allt. Att komma hem till sina när och kära skall alltid komma först. Något behöver göras på Mount Everest.
 
Pergite!

RSS 2.0