4 Seven Summits - Aconcagua

Aconcagua ligger på 32a breddgraden söder om ekvatorn. Det är det högsta berget på södra halvklotet och det högsta berget utanför Himalaya i världen. Jag har varit där två gånger, 2013 och 2015. Vid den första expeditionen blev jag tyvärr sjuk och kunde inte göra mig själv rättvisa. 2015 var det dags för revansch och den 18 januari stod jag på toppen. 
Vi gjorde en acklimatiseringstur i området Vallecitos med 6 nätter på hög höjd. Vi nådde toppen på Cerro Vallecitios ca 5500 möh innan vi styrde kosan mot Aconcagua. 
Väl vid Aconcagua startade vi en låååång vandring upp mot basecamp. Vi stannade i Confluencia innan vi fortsatte mot BC Plaza de mulas på 4400 möh. Därifrån lyfter man vidare mot Camp Canada 5050 möh och sedan Nido de condores 5650 möh innan man slutligen når Camp Colera eller Berlin på ca 6000 möh. 
 
Camp Berlin
Man kan förvänta sig en tuff klättring på Aconcagua. Inga tekniska svårigheter man man behöver isyxa och stegjärn då delar av toppturen kan vara isig. Annars går klättring på sten å åter sten. Aconcagua är en enda stor stenhög men fantastiskt vacker med en sydtopp som slår det mesta. 
Längden på expeditionen är ca 3 veckor inklusive acklimatiseringstur. Det är många dagar på riktigt hög höjd och detta gör expeditionen utmanande. Vädret på Aconcagua kan var riktigt nyckfullt med mycket krafiga vindar som förhindrar toppförsök. 
 
Svårighetsgrad enligt följande: 
 
Tekniska svårigheter 2
Längd på expeditionen 4
Fysisk ansträngning 4
Väderförhållande 4
 
I nästa inlägg kommer Denali,
 
Pergite!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0