Swedish Vikings, expedition Denali del 6

Grattis på födelsedagen var det första jag sa till Stefan på morgonen.
 
Vi hade bestämt oss för att starta toppförsöket vid 10-tiden. Kan tyckas sent men detta för att slippa för mycket skugga i början på klättringen. Vädret var kallt men riktigt fint, bara lätt vind. Vi käkade frukost och packade ihop det nödvändigaste. När klockan så var strax efter 10 lämnade vi C5 och passerade snart Magnus som stod hejade på oss och vi fick då veta att han nådde toppen dagen innan. Kul!
 
Magnus på toppen av Denali
 
 
Leden börjar svagt uppför och framför oss har vi beryktade Autobahn, där har 22 klättrare mist sina liv.
Vy mot Autobahn
Närbild Autobahn.
 
Snart börjar leden branta uppåt och vi börjar traversera typ 100 meter för att runda några stenformationer.
 
Därefter brantar det på rejält och lutningen blir riktigt brant å jag jobbade med isyxan samt med fronttaggarna på stegjärnen. Det sitter snöankare med jämna mellanrum och jag klipper in vårt rep vid varje ankare. Dessa är vår säkerhet om någon faller. Leden viker av mot Denali Pass och det blir flackare. Efter ungerfär två timmar är vi så uppe på Denali Pass. Där tar vi och fyller på vätska/energi. När vi fortsätter uppåt går vi på hårt underlag, uppenbarligen ihåligt, jag hör Stefans steg under mig trots att han är ca 18 meter bakom mig. Kändes lite skrämmande. Vi fortsätter uppåt och klarar av ett å annat lite brantare parti men ofta är lutningen inte så brant.
Vi har en snowboard åkare framför oss som håller ungerfärligen samma tempo som oss. Efter några timmar ytterligare får vi äntligen syn på toppen framför oss. 
Vi passerar över Football Field som är en i princip helt platt yta och därefter har vi sista branten kvar innan vi är på toppkammen. Pighill var riktigt tuff, den långa dagen börjades kännas och Pighill ville aldrig ta slut. Till slut är vi uppe på Kahiltna Horn och toppkammen. Det blåser lite mer och vi tar på oss våra puffyjackor och påbörjar kamvandringen mot toppen. 
Det går sakta framåt och det är inga problem, smalt på sina ställen men absolut ingen fara. Sakta men säkert närmar vi oss toppen och rätt vad är så står vi där. Det har tagit oss ca 8 timmar upp och 18,13 står vi så på toppen av Denali. Det blåser mer och vi tar lite bilder och filmar lite. Swedish Vikings hade nått sitt mål!
Toppmarkeringen
Det är riktigt kallt och efter ca 10 minuter vänder vi nedåt. Vi kommer ner från toppkammen och undrar var snowboardåkaren tagit vägen. Han måste helt sonika dragit rätt ner från toppen där det är 70% lutning. 
En sista blick på toppkammen innan vi vänder ned för Pig Hill. 
När vi sedan är nere på Football Field försämras sikten radikalt och jag har svårt att se ledmarkering. Stefan tar täten istället och då går det bättre. Sakta men säkert tar vi oss ner och till slut är vi nere ovanför Autobahn. Nu gäller det att skärpa till sig. Sakta och metodiskt tar vi oss ner och använder alla säkringar på vägen ner. Det har börjat blåsa betydligt mer och när vi väl är nere i C5 blåser det rejält. Vi somnade gott och var rätt nöjda med vår dag. 
 
Nu skullle vi ju bara ner och det brukar ju fixa sig;) (inga problem eller....)
 
Fortsättning följer..
 
Pergite!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0