Expedition Denali del 6 VÄNTAN!

Vilodagen kom å gick. Den dagens aktivitet bestod i att bygga murar runt tälten som skydd för vinden. I övrigt bestod dagen av en liten promenad för acklimatiseringens skull. Naturligtvis fyllde jag på med så mycket mat och godis som möjligt för att dagen därpå skulle vi ju lyfta till High Camp. 
 
Vädret är inget vidare när vi vaknar, riktigt kallt med en kraftfull vind omöjligör lyft uppåt. När vädret lättar på lite längre fram på dagen tar vi en tur till "edge of the world". Vi knyter in oss i repen och går en kvart från lägret. Mäktigt ställe med ett dropp på 2000 meter rätt ner. 
Riktigt vackert var det där och ibland lättade molnen så vi fick en bättre vy. På vägen tillbaka till lägret blev man påmind om glaciärsprickorna då Matt trampade igenom en snöbrygga. Jag gick efter honom och kikade ner i hålet och den var djup men smal. Vi möte några ryssar som inte var inknutna i rep å jag undrade vad dom tänkte med när dom gick osäkrade. Att vi var inknutna i repet var en billig livförsäkring. 
 
Nu började en enda lång väntan på bättre väder. Dagarna gled in i varandra och jag hade ingen koll hur många dagar vi varit i Basin Camp. Alla i lägret bara väntade på bättre väder för att kunna lyfta till High Camp för att få chansen på ett toppförsök. När vi varit där i fem dagar ungefärligen var vädret bättre på morgon och vi såg rätt så många expeditioner som gjorde sig klara att lyfta högre upp på berget.  Det blåste betydligt mindre denna dag och vi fick klartecken att plocka ihop vårt läger. 1 1/2 timma senare när vi var färdiga hade vädret försämrats och framför allt hade det börjat blåsa rejält igen. Då var det bara att sätta upp lägret igen. Så surt det kändes. Det var tur att vi inte stack iväg för samtliga expeditioner som klättrade uppåt fick vända och dom kom ner rejält nedkylda igen. Det var dock en soloklättrare från Finland fick tillbrina natten på bergsryggen i sovsäcken på grund av förfrysta händer. Han blev räddad dagen därpå och fick säkerligen kapa en del fingrar berättade vår guide Elliot som var parkvakternas tält där dom försökte tina upp hans händer. När vinden mojnade något på eftermiddagen kom en helikopter och hämtade honom. I allvarlig påminnelse om vad kylan/vinden kan ställa till med. Ytterligare dagar gick och vi bestämde att när måndagen kommer går vi antingen uppåt eller nedåt. Vårt mat/bränsleförråd började sina och vi hoppades innerligt på att vi skulle få chansen. Enligt väderleksprognoserna som vi lyssnade på varje kväll så skulle det komma in ett högtryck, det var dock svårt att säga när. Vi kunde bara hoppas.
Våra tält i Basin Camp
 
Fortsättning följer!
 
Pergite!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0