Swedish Vikings, expedition Denali del 3

 
Vilodagen kom och gick, softade mycket i tältet och snackade med Baker Boys. Vi tog också beslut om att bära upp utrustning/mat till C4 dagen därpå. 
 
Den 29/5 gjorde vi oss redo för att klättra upp till C4. Vi packade våra ryggsäckar fulla och började klättringen uppför Motorcycle Hill. En hyggligt brant backe med en hel del glaciärsprickor. Här har det också varit laviner genom åren. 2012 omkom 4 klättrare där. Nu skulle vi även slippa dom j.vla snöskorna för det var dags för stegjärn.
 
Redo för avfärd
Motorcycle Hill
På toppen av Motorcycle Hill 
 
Efter man kommit upp för Motorcycle Hill går vi vidare mot Squirrel Point, namnet kommer av att en ekorre varit synlig här för många år sedan. Hur kom den hit? Den måste åkt med någon väska...., inget bra val...
Efter två kraftiga branter kommer vi så upp på Polo Field som är en rätt så flack yta med fin utsikt mot Windy Corner. 
Rast i början på Polo Field
 
Upp mot Windy Corner
 
Vi passerar Windy Corner och det blåser inte brutalt men är kallt. Vi tar en rast där.
 
Efter detta kommer vi fram till ett ställe som många lämnar sin cache vid. 
 
Vi fortsätter mot C4 och efter nästan sex timmars slit är vi äntligen framme och gräver ner vår utrustning ca 1,5 meter i snön. 
Paus i grävandet
 
Efter placerat vår cacheflagga ovan utrustning/mat softade vi en stund, fyllde på med vätska och sedan var det dags att vända ner till C3 igen. 
Vi kom ner till C3 igen och Stefan körde igång köket
 
Efter denna arbetsamma dag kostade vi på en vilodag dagen därpå och sedan var det dags att riva lägret för flytt till C4. Vi kände oss i bra form och acklimatiseringen gick som förväntat så vi var riktigt sugna på att lyfta uppåt. 
 
Fortsättning följer....
 
Pergite!
 
 
 


Swedish Vikings, expedition Denali del 2

Vi vaknade "tidigt" dvs när BOB (Big Orange Ball) nådde tältet för då blev det på nolltid typ 40 grader inne i tältet. Skönt att vakna upp i C1 istället för BC. Denna dagen softade vi och lagade käk å gottade oss med den fantastiska omgivningen.
Toppen på Denali i mitten på bilden.
Ski Hill
Stefan e glad över att vara mitt i det underbara
Besök av en fågel på min dojja
Vårt läger i C1
Stefan brassar käk/vatten
Skönhet
Mycket vackrare än så här blir det inte
 
På kvällen började vi förbereda morgondagens flytt till C3, eller kanske C2. Vi gick upp och käkade frukost och packade ihop lägret. En stund in på förmiddagen gav vi oss av och snabbt var vi uppe på Ski Hill, lutning ungefär som en vanlig slalombacke, å jisses vad tungt det gick. Lättade rejält på klädsel å drack för glatta livet för att kompensera vätskeförlusten i solskenet. Det är inte min dag å det kanske inte var så konstigt. Jag brukar alltid ha en "skitdag" i början på mina expeditioner. När vi så kommer fram till C2 kastar jag in handduken. Inte en chans att jag pallar hela vägen upp till C3 så vi sätter ett läger där. 
Tillbakablick mot C1
Jag ser hängig ut tycker jag:)
Inget vidare att vara helt slut men så är det ibland. Vi käkar och slaggar. Dagen därpå startar vi mot C3 lite senare då det är bedrövligt dåligt sikt på förmiddagen. Vi får kämpa bra och det är bitvis whiteout men vi lyckas hålla oss på leden. 
Äntligen framme i C3, 3400 möh, vårt läger
Slappa i tältet:)
Gott om glaciärsprickor
Motorcycle Hill i bakgrunden. 
 
Här slår vi läger bredvid Baker Boys, tre trevliga Amerikanare som vi sedan har kontakt med resten av expeditionen. Dagen därpå tar vi en välförtjänt vilodag och sedan är det dags att bära upp saker till C4.
 
 
Fortsättning följer...
 
Pergite!
 
 
 

Swedish Vikings, expedition Denali del 1

Flygresan till Anchorage gick helt enligt plan, efter stopp i Köpenhamn och Reykjavik landade vi så i i Anchorage vid 16,30 tiden. Tidsomställning -10 timmar.
 
Swedish Vikings:)
 
Taxi till hotellt och incheckning på hotell Aviator. Därefter till närliggande restaurang och en god köttbit. Sedan var krafterna slut och vi somnade tidigt. 
 
Vaknade tidigt och gick till frukosten. Mycket gäster och ett sällskap av damer utmärkte sig på ett för dom negativt sätt. Dom formligen kastade sig över all mat som kom in. Dom rensade bordet kan man lugnt säga. En stor fruktskål kom in och det tog typ 10 sekunder sedan var den tom. Vi satt bara och tittade på dom. 
 
Vi tog en taxi till REI för inköp av saker vi inte hade med oss. Snösåg, snöskyfflar mm. När detta var gjort var nästa stopp en stormarknad med livsmedel där pasta, bacon, korv, müsli, pepperoni mm inhandlades. Efter det styrde vi kosan mot vårt hotell och snart var det dags att checka ut och påbörja färden mot Talkeetna. 
 
Vi gjorde ett stopp på vägen och köpte var sin smarrig macka på Subway. När vi närmade oss Talkeetna fick vi en fin vy över Alaska Range och Denali och gjorde ett snabbstopp. 
 
Vi checkade in på Susitna River Lodge och där skulle vi bo tre nätter. Det var mycket plock med packning och fördelning av mat i portionspåsar. Vi gjorde även ett besök på kyrkogården för att hedra dom klättrarna som omkommit på Denali. Där sitter det en minnestavla med alla klättrarnas namn. 
 
Den 24/5 på eftermiddagen anlände vi så till Walter Harper Rangerstation i Talkeetna. Där hade vi en obligatiorisk genomgång av klättringen och fick klart för oss vilka regler som gällde. Vi fick även 3 st CMC tunnor som var avsedda för "tvåan". I år fanns det endast en glaciärspricka i Camp 4 som man fick slänga skit i, allt annat måste tillbaka till Talkeetna.
 
Vi hade hoppats på att flyga ut redan samma dag men vädret var för dåligt. 
 
Vi checkade ut från Susitna och flyttade all vår packning till Talkeetna Air Taxi. Fick allt vägt och vågen stannade på 119 kg. Med i denna vikt var inte bränslet till våra kök (3 gallon) samt 3 liter vatten var. Tung last alltså!:)
 
Vädret var inte bra den 25/5 och vi trodde inte att vi skulle komma ut till basecamp denna dag men på kvällen vid 19,30 fick vi klartecken. Äntligen! Snabbt ut till flygplatsen och in i planet. Vår utrustning var redan lastad. 
Mot Denali basecamp!
 
 
Vid 21 tiden den 25/5 landade vi så i BC. BC chefen Lisa tog emot oss och vi fick våra pulkor samt bränsle till våra kök. Vi fick reda på att leden till Camp 1 var i utmärkt skick med starka snöbryggor och med detta med oss bestämde vi oss för att vi drar direkt mot C1. Det var ju ljust dygnet runt:) Varför ligga å slappa i ett tält när man kan få slita med nära 70 kg packning:) VI riggade våra slädar och grävde en cache där vi endast la en måltid samt blåbärssoppa. Vi träffar också Magnus från Helsingborg som också skall klättra Denali med RMI en guidad grupp. Riktigt go gubbe som vi träffar på under hela expeditionen. 
 
Vid 22,30 tiden är vi så klara för avfärd från BC. BOB (Big Orange Ball) har försvunnit för dagen men det är fortfarande ljust. Det är rätt så kallt, gissningsvis ca -10. Vi håller ett gott tempo till C1 och kommer dit efter ca 4 timmar. 
När vi kommer fram till C1 har vi bestämt oss för att sätta vårt läger så nära Ski Hill som möjligt på grund av att det är färre glaciärsprickor där. Vi har tur å hitta en färdig lägerplats och sätter upp vårt tält och säger gonatt vid 04,30. 
 
Del två kommer inom kort, häng med:)
 
Pergite!
 
 
 
 
 
 
 

Reseberättelse Expedition Denali

Startar kommande helg:)

Pergite!

Toppbild Stefan!

Andra delen av Swedish Vikings, min vän Stefan på toppen av Denali.
 
Pergite!

Toppbild The Great One, Denali!

Riktigt skönt att vara hemma igen efter en lång expedition. Tack alla som hejat på Swedish Vikings. Reseberättelse samt toppbild på Stefan kommer. 
 
 
 
Pergite!

RSS 2.0