4 Seven Summits - Elbrus

Elbrus är Europas högsta berg med sina 5642 möh. Det ligger beläget mellan Kaspiska havet och Svarta havet. 
Sett från rymden
Vi var ett glatt gäng som åkte dit i juni/juli 2016. Efter en mardrömslik färd på slingrande smala vägar med stup som hette duga kom vi fram till ett fint basecamp 2600 möh. Nedre delen av Elbrus är det sten att vandra på. Snön och isen börjar inte förrän på 3800 möh i high camp. Man sover i tält med tältsängar i bc och i hc i något som såg ut som en sistern. Det är en ganska fysisk expedition då man bär alla sina prylar själv. 
Leden upp till HC är brant på sina ställen men helt utan tekniska svårigheter. Från HC och uppåt är det stegjärn som gäller då resten av klättringen går på glaciär/snö. Från HC och uppåt går man inknuten i replag. Detta för att kunna hejda eventuella fall ner i en glaciärspricka. Nätterna är kalla, ned mot -15 på sommaren och på dagarna kan man räkna med riktigt varmt väder om det är soligt. Vi uppmätte nästan 40 grader när vi var på väg uppför glaciären. 
Vi satte ett tältläger i Lenz Rocks på cirka 4800 möh vilket gör toppturen kortare. Startar man toppstöten från HC på 3800 möh så är det betydligt tuffare. Brantaste partiet är när man börjar klättra uppför västra toppen, ca 40 graders lutning. 
 
Expeditionen är lite längre än Kilimanjaro och därmed mer tid för acklimatisering. Vädret kan vara ostabilt med rejäla stormar som sätter stopp för toppförsök. Den 6/7 nådde vi toppen. 
 
Elbrus är ett utmärkt ställe för att börja sin alpina bana. Enkelt och okomplicerat där du får lära dig klättring på glaciär samt replagsteknik mm. 
 
Svårighetsgraden sätter jag enligt följande:
 
Tekniska svårigheter 2
Längd på expeditionen 2
Fysisk ansträngning 3
Väderförhållanden 3
 
I nästa inlägg beger vi oss till Aconcagua.
 
Pergite!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0