4 Seven Summits - Denali

Denali är en enastående tuff expedition som är på snö/is och ligger på 63e breddgraden. Det är ett av världens kallaste berg med temperaturer ned mot - 40 på sommaren. Till detta kommer att vädret är mycket ostabilt med stormar som kommer å går. 
 
I maj i år åkte jag dit tillsammans med Stefan och vi bildade team Swedish Vikings. Den 9/6 stod vi på toppen och på nedvägen drabbades vi av två stormar. 
Vi körde oguidat och hade såleds eget ansvar för allt. När vi lämnade BC mot C1 hade när nog 70 kg var att bära/dra i pulkan. Detta gör att expeditonen blir tuff fysiskt. Det är ett rejält kämpande i backarna när man har full packning. 
Upp till C3 använder man snöskor, detta för att ge ett bättre skydd från att falla ner i en glaciärspricka. I C3 börjar den egentliga klättringen å stegjärnen åker på. 
Efter C4 börjar den riktigt roliga klättringen då man använder ett fast rep för att ta sig uppför headwall. Efter detta väntar den enastående vackra ridgen som leder upp till C5.
Toppstöten är tuff. Jag upplever den som samma kaliber som toppstöten på Aconcagua. Ungefär lika många timmar. 
 
Totalt sett är Denali, utan tvekan, den tuffaste utmaningen av de 4 Seven Summits som jag gjort. 
 
Svårighetsgrad enligt följande:
 
Tekniska svårigheter 3
Längd på expeditionen 4
Fysisk ansträngning 5
Väderförhållande 5
 
Detta var en kort sammanställning av mina 4 Seven Summits. Har du planer kring dessa vackra berg är du välkommen att kontakta mig. 
 
Pergite!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0